fredag 23 januari 2009

Sugar Paste

1msk gelatinpulver
0,6dl kallt vatten
1,25dl glucos (använde vit sirap)
1msk glycerin (glycerol finns på apoteket)
2msk vegetabiliskt fett (cocosfett) (tog närmare 3,5 msk andra gången och fick ett bättre resultat)
ca 20dl floursocker
2-3 droppar smak och färg, om man så önskar
maizenamjöl och extra floursocker att pudra arbetsytan med

Satsen räcker till att täcka en tårta på 25 x 10 cm hög (samt dekorationer)

Blanda gelatinet och det kalla vattnet.
Låt stå tills tjocknat.
Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp.
Tillsätt glukosen och glycerinet (sirap och glycerol); blanda väl.
Rör i det vegetabiliska fettet och just innan det smält helt, dra bort från värmen, och tillsätt smak och ev färg.
Låt blandningen svalna tills den är finger varm.
Häll nu 10dl floursocker i en annan bunke och forma till en brunn.
Häll den fingervarma blandningen i brunnen och rör med en träslev, blanda succsesivt i resterande fluorsocker tills kladdigheten försvinner (kan även använda mindre mängd florsocker vid blandandet för att inte riskera en för "torr" SP. Använd mera vid utkavling istället).
Fortsätt knåda tills sugarpasten är len följsam och inte fastnar på dina händer.
Om sugarpasten är för mjuk, tillsätt mera florsocker; för hård, mer vatten (en droppe i taget). Använd sugarpasten direkt eller förvara den i en lufttät bytta i svalen.
När du ska använda den igen så ta fram den och knåda den mjuk igen.

1 kommentar:

  1. Hahaha. "Bytta". Vilken flashback ifrån lågstadiet jag fick nu. Minns såväl att vi hade en diskution om det ordet när vi var små.

    Tårtan var skitsnygg för övrigt. Men det vet du att jag tycker redan.

    SvaraRadera